Ai probleme cu somnul? Adormi greu uneori?

Este posibil sa NU stii faptul ca SMARTPHONE-ul tau emite o slaba lumina albastra care ii permite ochiului sa vada ceea ce este pe ecran. Aceasta lumina mai este emisa si de televizor, laptop, tableta ori alte dispozitive.

Aceasta lumina este asemanatoare cu lumina soarelui si iti deruteaza creierul in timpul noptii iar acesta crede ca este zi. Derutand creierul acesta nu lasa ca organismul tau sa deblocheze MELATONINA, hormonul care se ocupa cu inducerea somnului, iar organismului tau nu ii este somn.

CUM ITI AFECTEAZA LUMINA ECRANULUI SOMNUL

Expertii recomanda oprirea tuturor ecranelor cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

Melatonina este eliberata de in organism de un organ mic din creier numit glanda pineala, cu cateva ore inainte de culcare.

CAUZA PRINCIPALA PENTRU CARE S-AR PUTEA SA AI PROBLEME CU SOMNUL-HealthyLife.ro
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn

CAUZA PRINCIPALA PENTRU CARE S-AR PUTEA SA AI PROBLEME CU SOMNUL

Cercetarile in domeniu au aratat faptul ca lumina albastra ii tine al dispozitivelor ii tine pe oameni treji datorita unui fotoreceptor numit Melanopsin, care este sensibil la lumina albastra.

De la descoperirea Melanopsin-ului s-au facut cercetari, iar cei care folosesc dispozitivele mobile inainte de culcare au dificultati in a adormii si de a dormii.

Adolescentii sunt mai sensibili la aceasta lumina si sunt mai vulnerabili decat adultii. De aceea uitatul la televizor sau un joc, jucat pe un dispozitiv care are un ecran ce emite lumina albastra poate alunga somnul pentru inca o ora sau doua ceea ce va cauza dimineata probleme de trezire.

Lumina Albastra nu este singura Problema

Dr. Martin Blank de la Departamentul de Fiziologie si Biofizica Celulara de la Universitatea Columbia a aderat la un grup de oameni de stiinta din intreaga lume, acestia facand apel la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) cu privire la pericolele asociate cu diverse dispozitive ce emit unde electromagnetice cu ar fi telefoanele mobile si WiFi.

CAUZA PRINCIPALA PENTRU CARE S-AR PUTEA SA AI PROBLEME CU SOMNUL-HealthyLife.ro
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn

CAUZA PRINCIPALA PENTRU CARE S-AR PUTEA SA AI PROBLEME CU SOMNUL

Exista mai multe ingrijorari pe aceasta tema legat de aceste dispozitive, inclusiv faptul ca ar avea o legatura cu cancerul.

Mai mult, s-a constat ca un copil absoarbe pana la de 4 ori mai multe radiatii decat un adult, iar copii de azi cresc cu aceste dispozitive in mana.

Chinezii au cele mai mari probleme din cauza dependentei de ecran si ei o considera acestea ca fiind o boala.

Ca sa rezolve problema au creat centre de reabilitare in care tinerii dependenti de ecrane sunt izolati de ecrane, inclusiv de mass-media. Inca nu se stie exact succesul acestor centre dar prezenta acestora indica o imagine sumbra a erei tehnologice in care traim.

CE POTI SA FACI PENTRU A PUTEA DORMI

CAUZA PRINCIPALA PENTRU CARE S-AR PUTEA SA AI PROBLEME CU SOMNUL-HealthyLife.ro
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn

Aplicatia F.LUX-CAUZA PRINCIPALA PENTRU CARE S-AR PUTEA SA AI PROBLEME CU SOMNUL

Primul lucru pe care il poti face este sa limitezi timpul pe care il petreci in fata ecranelor (mai ales in fata smartphone-ului) inainte de culcare. Ideal este sa le opresti cu 2 ore inainte de somn.

Poti descarca aplicatia F.Lux pentru laptop sau PC care ajusteaza culoarea afisajului in functie de momentele zilei.

Incearca pe cat posibil sa renunti in a sta cu ochii pe ecranele dispozitivelor inainte de culcare daca vrei sa adormi repede si sa ai un somn calitativ.

 

Sursa: http://healthylifestar.com/smartphone-light-affects-brain-body-infographic/